Навчаємо дитину виступати перед публікою

Уявіть, що вас попросили виступити з невеликою промовою на тему, яку ви добре знаєте. Ви багато разів тренувались перед дзеркалом та в колі своєї родини. Вивчили свою доповідь напам'ять й повністю готові до виступу. Нарешті настає важливий момент й оголошується ваш вихід. Ви стоїте на сцені обличчям до аудиторії. По спині проходить холодок, у роті пересихає. Ви відчуваєте, як стукотять ваші зуби, тремтять коліна, пітніє чоло. Ви забуваєте слова, які ще кілька хвилин тому прекрасно пам'ятали. Це повний провал!


Повірте, щось подібне траплялося з кожним. Навіть найвидатніші оратори хоча б раз у житті переживали страх перед публічним виступом. Якщо таке трапляється з дорослими, не дивно, що це може статися з дітьми. Страх перед публічними виступами – один з найпоширеніших страхів серед дітей. Батькам слід розуміти, що для того, щоб дитина навчилася виступати публічно, їй потрібно подолати цей страх.

Хвилюватися перед виступом - нормально

Пам'ятайте, що запорука успішного виступу криється не у відсутності страху. Сам по собі страх не применшує здібностей вашої дитини. Навіть відчуваючи страх, можна навчитися майстерності публічних виступів. Крім того, дитина може навчитися справлятися зі страхом, відчуваючи допомогу батьків та підтримуючись наведених нижче рекомендацій.

Учіться виступати перед публікою з раннього віку

Подібно іноземній мові, виступати перед публікою слід вчитися з раннього віку. Тренуйте навички ораторської майстерності вдома. У ранньому віці ви можете допомогти дитині розвинути навички побутового мовлення. Наприклад, дитина може розповісти про те, як провела вихідні. Згодом навчіть дитину спілкуватися з продавцем, листоношею, відповідати на телефонні дзвінки. Не варто чекати, поки дитина сама захоче виступати перед публікою.

Розвивайте комунікативні та мовленнєві навички дитини

Розвиток мовленнєвих навичок вкрай необхідний для того, щоб навчитися виступати перед публікою. Так чи інакше, дитині доводиться використовувати мовлення в різних життєвих ситуаціях. Почніть з того, що дозвольте дитині говорити, коли вона цього хоче. Коли дитина висловлює свої думки і її не перебивають, вона розвиває своє мовлення. Невпевнена в собі дитина з маленьким словниковим запасом навряд чи зможе стати хорошим оратором. Батьки повинні сприяти розвитку мовлення дитини та створювати умови для того, щоб вона могла висловлюватися вільно. Ставте дитині запитання. Дозволяйте їй самій вільно їх формулювати.

Щоб оволодіти ораторською майстерністю, важливо також розвивати культуру мовлення. Природно, цим потрібно займатися постійно. Вивчайте разом з дитиною правила граматики, збільшуйте словниковий запас, працюйте над правильною вимовою та інтонацією.

Навчайтеся весело

Народна мудрість каже: «Важко в навчанні, легко в бою». Якщо дитина ніколи не виступала публічно, їй допоможе постійна практика. Не варто без підготовки виступати відразу перед великою аудиторією. Така підготовка може проходити в ігровій формі, щоб у дитини ще до виступу не розвинулася неприязнь до виступів. Наприклад, дитина може репетирувати перед своїми друзями. Для цього потрібно, щоб вона добре вивчила текст. Це допоможе подолати страх перед аудиторією. Дозвольте дітям збиратися у вас удома й виступати по черзі. Можна заснувати маленький приз для кращого оратора. Так діти самі охоче братимуть участь у такій діяльності, а ваша дитина зможе практикуватися в публічних виступах, весело проводячи час.

Проводьте репетиції перед аудиторією
Дітям, які навчаються виступати публічно, потрібна аудиторія. Ще краще, якщо вона буде складатися з дорослих - так діти зможуть легко встановлювати контакт з аудиторією. Підтримуйте тих, хто виступає. Утримайтеся від критики. Оцінюючи дітей, зазначте, в чому вони можуть удосконалити свій виступ. Слухайте, як глядачі відгукуються про виступ вашої дитини та продовжуйте розвивати її навички публічних виступів.

І на завершення кілька правил для того, щоб розвивати в дитини навички публічних виступів:
  • Заохочуйте прагнення дитини виступати публічно.
  • Ставте цілі. Заохочуйте дитину, коли вона досягає поставленої мети.
  • Не змушуйте дитину виступати публічно, якщо вона до цього не готова.
  • Записуйте виступи дитини на відео (або диктофон) і переглядайте разом з нею. Це надихне її й допоможе розвивати свої навички конструктивно.
  • Дивіться виступи інших ораторів різних вікових груп.
Ці прості, але ефективні поради допоможуть вашій дитині оволодіти навичками ораторського мистецтва та стати успішнішими в повсякденному житті.

Комментарии